Unde crezi că e locul copiilor în prima parte a zilei? Normalitatea ne îndeamnă să răspundem: la școală. Dar ce facem cu cei care sunt pe câmp cu animalele ori lucrează înainte de vreme? Pentru unii copii scrisul le este străin și asta pentru că părinții nu au avut din ce bani să le cumpere un stilou sau un caiet pentru școală. România deține recordul negativ la abandon școlar la nivelul Uniunii Europene, conform Eurostat. 30% dintre copiii de la sat abandonează școala. Ai cui sunt copiii din medii defavorizate? Ai noștri, ai celor care putem combate abandonul școlar. Află care sunt problemele cu care se confruntă copiii din medii defavorizate și implică-te alături de Fundația Kastel în susținerea celor mici care vor să devină oameni mari și responsabili.
Sărăcia duce la rușine
Dacă pentru majoritatea copiilor mersul la școală reprezintă normalitatea, pentru cei din medii defavorizate mersul la școală se traduce prin îndurarea frigului pe timp de iarnă sau prin rușinea simțită atunci când hainele sunt rupte iar încălțările au talpa roasă de timp. România are copii care îmbracă geci uzate până la refuz. Avem copii care îndură frigul în lipsa unor haine potrivite pentru sezonul rece, iar atunci când școala se află la zeci de km distanță și drumul trebuie parcurs pe jos, frigul devine alt inamic care îi împiedică pe copii să ajungă la cursuri.
Țara noastră are copii care merg la școală fără rechizite pentru că părinții lor au fost nevoiți să folosească banii puțini pe care îi au pentru asigurarea strictului necesar pentru trai. În timp ce unii copii servesc masa de prânz în cantine ori își mănâncă prânzul pregătit de părinți, copiii din medii defavorizate simt foamea. Toate aceste lipsuri contribuie la instalarea sentimentului de rușine, cel care e des resimțit de acești copii. Riscăm să îi vedem obosiți de acest sentiment și să înceteze să mai meargă la școală.
Condițiile din sistemul educațional
Conform unei Hotărâri de Guvern, țara noastră mai avea în 2024 un număr de 227 de școli cu toalete în curte. Avem școli în care sursele de încălzire sunt sobele vechi. România are copii care nu au fost niciodată într-un laborator de informatică, darămite să fi văzut un calculator. Toate aceste condiții din unele școli contribuie la creșterea ratei de abandon școlar. Uneori e infrastructura, alteori e pregătirea slabă a cadrelor didactice. Copiii au nevoie de atenție, să le fie stimulat interesul față de cursuri, dar în lipsa unor dascăli pregătiți, cei mici se pierd pe drum.
Lipsa sprijinului venit din partea familiei și încurajarea muncii de la vârste fragede
Majoritatea am fost îndemnați să mergem la școală și ni s-a dat de înțeles că învățatul ne va asigura un viitor mai bun. Copiii din familii defavorizate aud alte îndemnuri. Adesea părinții lor îi încurajează să abandoneze școala din ignoranță ori pentru că au fost sfătuiți să procedeze la fel. Zeci de familii își trimit copiii la muncă de la vârste fragede pentru a-și putea asigura un venit în plus. Așa devin adulți responsabili înainte de vreme, dar fără vreo șansă la a-și depăși condiția prin învățare.
Cum venim în ajutorul copiilor din medii defavorizate?
Îți spunem că se poate și că împreună putem combate abandonul școlar. Oameni de bine s-au adunat în jurul inițiativei noastre Nomadia Xtreme, cel mai mare maraton caritabil de aventură din România. Conceptul s-a născut în 2023, atunci când 22 de nomazi s-au aventurat în competiția Nomadia Xtreme pentru a câștiga premiul cel mare în valoare de 5000 Euro, care asigura crearea unui laborator de științe în Școala Gimnazială din Sălătrucel, județul Vâlcea. În 2024 am continuat proiectul Nomadia Xtreme. În sezonul 2, miza caritabilă a concurenților a constat în câștigarea unor burse școlare pentru copiii aflați în nevoie. 31500 de Lei au fost distribuiți în burse școlare pentru 12 copii care azi își continuă studiile și își cresc șansele la un viitor mai bun. Descoperă aici poveștile copiilor pe care îi susținem prin Fundația Kastel – Inaugurează viitorul.
Ajută-ne să renovăm o sală de clasă și să sprijinim alți 10 copii în a-și continua studiile
Cu susținerea ta vom transforma o sală de clasă din Școala Scurtu Mare, din Teleormanîntr-un laborator de informatică. În prezent, aici nu există nici măcar un laptop pe care copiii să îl poată folosi. Totodată, îți propunem să contribui la asigurarea unui viitor mai bun pentru 10 copii proveniți din medii defavorizate. Fundația Kastel vrea să crească numărul copiilor beneficiari de burse lunare de sprijin. Credem că fiecare copil trebuie să aibă acces la condițiile necesare pentru a merge la școală, așa că alături de tine ne vom asigura că 10 copii cu rezultate bune vor continua să meargă la școală în haine și încălțări potrivite, cu toate rechizitele necesare în ghiozdane.
Cum te implici?
Urmărește activitatea Fundației Kastel și vezi care sunt inițiativele prin care combatem abandonul școlar. Fii proactiv și ajută-ne în misiunea noastră de susținere a cât mai multor copii care riscă să abandoneze școala din cauza lipsurilor. Donează și asigură-te că ai contribuit la schimbarea în bine a viitorului unui copil.
Reprezinți o companie preocupată de viitor și de accesul copiilor la educație? Donează 20% din impozitul pe profit către Fundația Kastel și susține-ne în combaterea abandonului școlar. Conform Codului Fiscal ne poți sponsoriza dacă reprezinți o societate comercială care plătește impozit pe profit. Suma aferentă sponsorizării va fi scăzută din impozitul pe profit pe care îl datorează societatea ta, între 0,75% din cifra de afaceri sau 20% din impozitul pe profit datorat.
CONTRACT DE SPONSORIZARE
(redirecționează 20% din impozitul pe profit plătit deja la stat)
Pentru copiii din medii defavorizate școala este șansa la un viitor mai bun, unul pe care îl pot construi doar cu susținerea noastră. Alătură-te Fundației Kastel în combaterea abandonului școlar. Copiii din medii defavorizate sunt tot ai noștri.